Kebaikan: Rabun malam, hyperkeratosis, keratomalacia, sistem imunisasi, metabolisme tulang, haematopoiesis, antioksida
Keburukan: Hypervitaminosis A
Sumber: Cod Liver, lobak, broccoli, kentang manis, butter, bayam, labu, keju cheddar, talur, betik, mangga, kacang pea, susu
Vitamin B3 (niacin, niacinamide)
Kebaikan: Pellagra
Keburukan: Kerosakan hati
Sumber: ayam, daging, ikan tuna, salmon, susu, telur, avocado, kurma, tomato, sayur hijau,broccoli, lobak, kentang manis, asparagus, kacang, cendawan
Vitamin C (ascorbic acid)
Kebaikan: Scurvy, antioksida
Sumber: kebanyakan jenis buah termasuk oren, pisang, strawberry, tembikai, anggur dan lain-lain, hati
Vitamin D (cholecalciferol)
Kebaikan: rickets, osteomalacia
Keburukan: Hypervitaminosis D
Sumber: sinaran ultra violet, belut, salmon, sardin, tuna, telur, hati, cendawan, yis
Kebaikan: rickets, osteomalacia
Keburukan: Hypervitaminosis D
Sumber: sinaran ultra violet, belut, salmon, sardin, tuna, telur, hati, cendawan, yis
Vitamin E (tocopherols, tocotrienols)
Kebaikan: Hemolytic anemia
Keburukan: Meningkatkan kegagalan jantung
Sumber: kekacang, tomato, labu, kentang manis, mangga, asparagus, broccoli, betik, avocado, minyak sunflower
Kebaikan: Hemolytic anemia
Keburukan: Meningkatkan kegagalan jantung
Sumber: kekacang, tomato, labu, kentang manis, mangga, asparagus, broccoli, betik, avocado, minyak sunflower
Tiada ulasan:
Catat Ulasan